Κουκουλόπουλος: Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου

Share

Σε επανακατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησής του για το σύνολο των προβλημάτων που βιώνουν οι αλιείς της λίμνης Πολυφύτου,  προχώρησε χθες Πέμπτη 21η Μαρτίου ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 10 Μαρτίου είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο την εν λόγω πολύπλευρη αποτύπωση των εμποδίων που οι αλιείς καλούνται να αντιμετωπίσουν, με διακριτή έμφαση στο μείζον ζήτημα “της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη”, υπογραμμίζοντας τότε την ανάγκη “να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων”. Η συζήτησή της, όμως, στην Ολομέλεια της Βουλής είχε αναβληθεί, εξαιτίας ανατροπής στον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που επέφερε η ειδική συνεδρίαση για την τραγωδία των Τεμπών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της από 10/3/2024 Επίκαιρης Ερώτησης, που κατατέθηκε εκ νέου χθες και θα συζητηθεί το συντομότερο στη Βουλή:

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που υφίστανται από την πολυετή απαγόρευση αλιείας καραβίδας στη λίμνη, κατά συνέπεια η ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης λαμβάνει πλέον επιτακτικό χαρακτήρα για την επιβίωσή τους. Η “κραυγή αγωνίας” των αλιέων έχει κατ’ επανάληψη περιέλθει -σε λεπτομερή τεκμηρίωση, με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, εγγράφως και προφορικώς- στο Υπουργείο. Είχαν εισπράξει μάλιστα επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις για την ενίσχυσή τους, οι οποίες πριν τις εκλογές αποτυπώθηκαν επισήμως στο από 2/2/2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου https://www.minagric.gr/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/ypaat-grafeio-typou/deltiatypou/14285-dt020223 , όπου ρητά ανακοινώθηκαν οι “αποζημιώσεις αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου”. Παρά ταύτα, η κυβερνητική δέσμευση ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Επιπροσθέτως, από ερευνητικά αποτελέσματα που απέστειλε στις 27/12/23 η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο  Δήμο Σερβίων, προέκυψε ύπαρξη παθογόνου ωομύκητα που έχει προσβάλει την καραβίδα της λίμνης, προκαλώντας περιστατικά μαζικής θνησιμότητας στον ήδη μειωμένο πληθυσμό της.

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός για το μέλλον της αλιείας εγείρεται από τη δρομολογούμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη. Ήδη η ΔΕΗ είχε λάβει άδεια, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για οκτώ νέες αιτήσεις.

Δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί στους επαγγελματίες αλιείς η απαγόρευση αλιείας στη λίμνη, είναι πολυετές και καθοριστικό.

Δεδομένου του επίσημου Δ.Τ. του Υπουργείου και της δημοκρατική αρχής της συνέχειας του Κράτους.

Δεδομένων των ερευνητικών πορισμάτων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.

Δεδομένης της ανησυχίας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών.

Δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συνεισφέροντας με το εισόδημά του στην τοπική οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τους επαγγελματίες αλιείς της λίμνης Πολυφύτου, προς αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς και να αναλάβετε δράσεις για την αναπαραγωγή του πληθυσμού καραβίδας και για το γενικότερο εμπλουτισμό της λίμνης με άλλα είδη;

2) Έχει ζητηθεί η γνώμη του Υπουργείου σας για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη, ώστε να προστατευθεί το λιμναίο οικοσύστημα και η απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων;

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα