Κινητοποίηση ιδιοκτητών φορτηγών στα Σέρβια. Αγώνας για την επιβίωση

Share

Σήμερα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, περισσότεροι από 60 φορτηγά Δημοσίας Χρήσης από την περιοχή των Σερβίων παρατάχθηκαν στην είσοδο των Σερβίων με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ως στόχο να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στη μεταφορά του λιγνίτη από το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο. Η κινητοποίησή τους έρχεται ύστερα από μήνες ανασφάλειας και αγωνίας για τη μελλοντική τους επιβίωση.

Από τις 4 Νοεμβρίου του 2023, οι οδηγοί βλέπουν τα φορτηγά τους ακινητοποιημένα, καθώς η ΔΕΗ φαίνεται μη διατεθειμένη να συνεχίσει τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ΔΕH να μην ολοκληρώνει την σύμβαση που έχει με το ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο, σύμβαση που προβλέπει τη μεταφορά ακόμη 145.000 τόνων λιγνίτη προς τον ΑΗΣ Μελίτης. Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών ζητούν από την ΔΕΗ να πάρει το κάρβουνο και στη 5η Μονάδα στη Πτολεμαΐδα.

Η ΜΕΤΕ έχει συνάψει συμφωνία με εταιρία από τη Βόρεια Μακεδονία, με φορτηγά από εκεί να έρχονται στο Προσήλιο, να φορτώνουν και να μεταφέρουν στα Μπίτολα τον λιγνίτη.

Η έλλειψη εργασίας στον κλάδο της μεταφοράς του λιγνίτη έχει πλήξει βαθιά την κοινότητα των Σερβίων, η οποία στηρίζει το τοπικό της ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό 60-70% στη δραστηριότητα του Ορυχείου της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο.

Οι οδηγοί φορτηγών δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στη μεταφορά λιγνίτη, που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Είναι θέμα βιοπορισμού και επιβίωσης. Οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις μας και η τοπική κοινωνία έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο. Ζητάμε από την κοινωνία και την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα μας. Δεν επαιτούμε, ζητάμε δουλειά,

επισημαίνει ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φορτηγών, Λουκάς Ζαρογιάννης.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο των ιδιοκτητών φορτηγών, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας. Οι αγρότες της περιοχής έχουν ενωθεί μαζί τους, υπογραμμίζοντας την κοινή τους αγωνία για την επιβίωση της τοπικής οικονομίας.

Προς το παρόν, οι οδηγοί έχουν στήσει τα φορτηγά τους στην είσοδο της πόλης, αποφεύγοντας κάθε μορφή αποκλεισμού δρόμου. Ωστόσο, η αποφασιστικότητά τους είναι ξεκάθαρη: να διεκδικήσουν με εντονότητα το δικαίωμά τους για εργασία και επιβίωση.

Οι φορτηγατζήδες έχουν εκφράσει την ανάγκη για σαφείς και δίκαιες λύσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Καλούμε τη ΔΕΗ και τη ΜΕΤΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητας, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες για την περιοχή μας,

αναφέρουν, κάνοντας λόγο πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πως η κατάσταση που έχουν περιέλθει είναι “απόνερα της απολιγνιτοποίησης”.

Τονίζουν δε, πως αυτή είναι η τρίτη φορά που πλήττονται, ύστερα από το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από τη ΛΑΡΚΟ.

[Βίντεο από Kozanimedia]

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα