Κουκουλόπουλος: Άμεση λύση για το φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων

Share

Σε κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προχώρησε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων.

Ειδικότερα, ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Το αρδευτικό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων με δυνατότητα κάλυψης περίπου 30.000 στρ. κατέχει νευραλγική θέση στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής. Το αρδευτικό σήμερα εξυπηρετεί έκταση μόλις 5.000 στρ., πολύ μακριά δηλαδή από τις δυνατότητες του, αλλά και από τα 13.000 στρ. που εξυπηρετούσε πριν μερικά χρόνια. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους υπήρξε η αφετηρία οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν στη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων. Μια μείωση που με τη σειρά της επιβάρυνε το κόστος διαχείρισης του αρδευτικού οδηγώντας σταδιακά σε σοβαρά χρέη προς τη ΔΕΗ. Σήμερα τα χρέη, μαζί με τους υπέρογκους τόκους υπερημερίας, ανέρχονται στο ποσό των 650.000 ευρώ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα, ο Τ.Ο.Ε.Β. επεδίωξε και πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου με προϋπολογισμό 2.043.000 ευρώ. Το έργο, από τον Ιούλιο του 2022, είναι σε φάση κατασκευής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 499,75 KW σε γήπεδο πλησίον του κεντρικού αντλιοστασίου. Ενώ είχαν εγκεκριμένη προσφορά σύνδεσης του φωτοβολταϊκού και το έργο ήταν σε εξέλιξη, τον Αύγουστο του 2022 ακυρώθηκε η προσφορά σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Υπήρξε στη συνέχεια ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την αναβίωση παρόμοιων συμβάσεων και ενώ ο Τ.Ο.Ε.Β. ενήργησε σύμφωνα με τις υποδείξεις του, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να δώσει την τελική προσφορά σύνδεσης.

Επειδή η κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού διευκολύνει σημαντικά στην εξυγίανση των οικονομικών του Τ.Ο.Ε.Β. Επειδή η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος εξαρτάται σημαντικά από το κόστος άρδευσης. Επειδή η αγροτική παραγωγή είναι ο πυλώνας εισοδήματος μιας περιοχής 5.000 κατοίκων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, προκειμένου να αρθεί η εμπλοκή στην κατασκευή του προαναφερθέντος φωτοβολταϊκού του Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα