Με εντάσεις το τελευταίο Δημοτικού Συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα το δάσος του Λιβαδερού

Share

spot_img

Το θέμα της διαχειριστικής μελέτης του δάσους Λιβαδερού και της υλοτόμησης αυτού από τους κατοίκους του, κυριάρχησε στο τελευταίο Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων με αυτή τη σύνθεση, με την αντιπολίτευση να ζητά και να καταφέρνει να περνά ως έκτακτο θέμα την ψήφιση πρότασης σχετικά με το πως οι κάτοικοι του Λιβαδερού θα μπορούν να πάρουν ξύλα από το δάσος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, που μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στο παραπάνω video, ο Δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου τόνισε πως η διαχειριστική μελέτη θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως έχει ώστε οι κάτοικοι του Λιβαδερού αύριο να πάρουν δωρεάν ξύλα, συμπληρώνοντας πως δεν θα επιτρέψει τη παράνομη υλοτομία. Όπως είπε, ορισμένοι “λυμαίνουν” το δάσος, κόβοντας παρανόμως ξύλα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κωνσταντόπουλος: Από πότε ο Δήμος Σερβίων θέλει να γίνει τσιφλικάς στο Λιβαδερό;

Ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, η κα Ρίτσα Σπυρίδου, ο κ. Νίκος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδερού κ. Κωνσταντίνος Παπαχαρισίου, αλλά και ο δημοτικούς σύμβουλος κ. Νίκος Φαρμάκης, δήλωσαν πως δεν πρέπει να γίνει αποδοχή της διαχειριστικής μελέτης, επειδή έχει γίνει σε λάθος έκταση, έκταση που δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά σε ιδιώτες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα:

Στο αγρόκτημα Λιβαδερού υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους για τον Κτηματολογικό χάρτη. Μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ιδιωτικό, όπως απέδειξε με έγραφα (φιρμάνια του 1923) η Κοινότητα Λιβαδερού αλλά κι οι κάτοικοι. Γι’ αυτό το λόγο, το 2019, έκαναν ένσταση στο Κτηματολόγιο κι οι κάτοικοι λένε πως θα προσφύγουν σε κάθε αρμόδια και δικαστική αρχή προκείμενου να δικαιωθούν.

Αυτά σε συνδυασμό με τη διαχειριστική μελέτη για το δάσος που έκανε η Δημοτική Αρχή οδήγησαν σε ένα κομφούζιο και κατ΄επέκταση στο να μη υπάρξει πρόβλεψη για υλοτόμηση. Θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους κάτοικους του Λιβαδερού να υλοτομήσουν για ατομικές ανάγκες έστω κι αν είναι αργά, δηλαδή Δεκέμβρη και Ιανουάριο.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υλοτόμηση. Όσοι υλοτομούν σήμερα, δεν είναι νόμιμοι. Μόνο τα 4.000 στρέμματα είναι του δήμου. Οι κτηματολογικοί χάρτες δεν έχουν επικυρωθεί. Από πότε ο Δήμος Σερβίων θέλει να γίνει τσιφλικάς στο Λιβαδερό;

Ελευθερίου: Ευαγγέλιο η διαχειριστική μελέτη

Ο κ. Ελευθερίου χαρακτήρισε τη διαχειριστική μελέτη ως “Ευαγγέλιο”, συμπληρώνοντας πως αυτή δεν μπορεί να αλλάξει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπε:

Η μη εφαρμογή της διαχειριστική μελέτης οδηγεί και στη μη κοπή ξύλων. Oι κάτοικοι αμφισβητούν ότι το δάσος είναι δημοτικό. Ας πάνε να το προσβάλουν. Εμείς τι θα κάνουμε θα το προσβάλλουμε και θα πούμε ότι δεν είναι δημοτικό; Θα πάμε με τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών; Aν οι ιδιώτες θεωρούν ότι είναι δικά τους τα χωράφια να πάνε κόψουν. Να κάνουν τις συστάσεις, να αποκτήσουν την κυριότητα. Όσο η κυριότητα είναι στο Δήμο, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να κόψει μόνο μέσω της διαχειριστικής μελέτης.

Ακόμη και σήμερα να αποφασίσουμε για αλλαγή της διαχειριστικής μελέτης σε δύο χρόνια από τώρα θα έχουμε νέα διαχειριστική μελέτη. Το καθήκον μας ήταν να πάρουμε απόφαση εδώ κι ενάμιση χρόνο όχι εδώ στην τελευταία συνεδρίαση. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις και στάχτες στα μάτια του κόσμου. Τα είπαμε δυο φόρες στη λαϊκή συνέλευση. Αν κάποιοι λυμαίνονται το δάσος και θέλουν να συνεχίζουν να το λυμαίνονται – αυτό το υπογράφω – δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτό. Πως μπορείς να κόψεις με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Μπορείς να κόψεις με απόφαση Δασαρχείου. Άρα τι συμβαίνει; Είναι κροκοδείλια δάκρυα για το θεαθήναι.

Τρεις υπηρεσίες ενέκριναν τη διαχειριστική μελέτη. Εμείς θα δώσουμε δωρεάν ξύλα σε όλους που δικαιούνται μέσα από την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης. Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα και όχι αυτό που θέλετε εσείς.

Σπυρίδου: Ανθρωπιστικό θέμα

Η κα Σπυρίδου χαρακτήρισε το θέμα ως “εξαιρετικά επείγον, ως ένα ανθρωπιστικό θέμα”, λέγοντας πως ηλικιωμένοι δεν θερμαίνονται και αύριο είναι πιθανόν να χάσουν τη ζωή τους από το ψύχος και αν συμβεί αυτό, την ευθύνη θα την φέρει η Δημοτική Αρχή. Παράλληλα έκανε λόγο για αλαζονεία και έπαρση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Γεωργακόπουλος: Η μελέτη εμπορευματοποιεί την αξιοποίηση των δασών

Ο κ. Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο νέος νόμος, μέσω των διαχειριστικών μελετών, εμπορευματοποιεί την αξιοποίηση των δασών και αυτοί δεν συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόεδρος Λιβαδερού: Ζητάμε πίστωση χρόνου και τη μη εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης

Ο κ. Παπαχαρισίου είπε πως η διαχειριστική μελέτη παρότι σήμερα όπως αποτυπώνεται στους δασικούς χάρτες αλλά και στο κτηματολόγιο είναι νόμιμη, τίτλοι ιδιοκτησίας που βρέθηκαν στο εξωτερικό, επειδή στην Ελλάδα είχαν καεί κατά τη γερμανική κατοχή τόσο στη κοινότητα Λιβαδερού όσο και στο υποθηκοφυλακείο Σερβίων -προφορικά οι κάτοικοι ξέρουν σε ποιον ανήκουν οι εκτάσεις- αποδεικνύουν πως ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ιδιόκτητη έκταση και δεν ανήκει στον Δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρισίου, οι κάτοικοι του Λιβαδερού ζητούν από τον Δήμο Σερβίων μέχρι να γίνουν οι νομικές διαδικασίες ώστε να κατοχυρωθούν νομικά οι εκτάσεις τους και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους, να σεβαστεί τους κατοίκους του Λιβαδερού και να μην εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη.

Παράλληλα, ζητά από το δασαρχείο να μεριμνήσει για τη διάθεση καυσόξυλων για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκους του Λιβαδερού για το 2023/2024.

Συμπλήρωσε δε, πως με το δάσος να μην είναι χωρισμένο ως έκταση, αλλά να είναι εξ’ αδιαιρέτου, το δασαρχείο και καμία άλλη υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να δώσει άδεια στους κατοίκους να υλοτομήσουν, μιας και δεν γνωρίζει ποια έκταση ανήκει σε ποιον.

Κάτοικοι της περιοχής από τη μεριά τους είπαν πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει υλοτομία μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις. Συμφωνούν στην εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης στην έκταση της κοινότητας του Λιβαδερού, που καλύπτει περίπου το 30% του δάσους, αλλά στις ιδιωτικές εκτάσεις, όπως τόνισαν:

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε την εφαρμογή της. Η κοινωνία του Λιβαδερού δεν θα δεχτεί την υλοτόμηση του δάσους του Λιβαδερού.

Η πρόταση που υπερψηφίστηκε

Στο τέλος της συζήτησης κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου, που υπερψηφίστηκε, ήταν η εξής:

  • Με βάση το ιδιοκτησιακό πρόβλημα, η διαχειριστική μελέτη δεν πρέπει να προχωρήσει και σε αυτή τη φάση, όπως είναι διαμορφωμένη να μην γίνει αποδεκτή.
  • Με βάση την παραδοχή του ιδιοκτησιακού προβλήματος, ο Δήμος Σερβίων να αιτηθεί προς την Δασική Υπηρεσία και το Κτηματολόγιο για να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις του Δασικού και του Κτηματολογικού Χάρτη.
  • Άμεσα η Δημοτική Αρχή να τρέξει όποια διαδικασία αυτή εκτιμά έτσι ώστε να δοθούν ξύλα στους κατοίκους του Λιβαδερού για ατομικές  ανάγκες, όχι δωρεάν, αλλά με το κόστος που έχουν και τα άλλα χωριά, που έχουν την υλοτομία για τοπικές ανάγκες.

Η πρόταση του Δημάρχου Σερβίων

Η πρόταση του κ. Ελευθερίου ήταν πως εάν θέλουν άμεσα όσοι δικαιούνται -οι μόνιμοι κάτοικοι- να πάρουν αύριο δωρεάν ξύλα, θα πρέπει να γίνει η αποδοχή της διαχειριστικής μελέτης και η εφαρμογή αυτής.

Για να πάρουμε δωρεάν ξύλα θα πρέπει να εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη στα κομμάτια του δάσους που δεν εμπλέκονται ιδιοκτησίες. Η πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι παράνομη και δεν επιτρέπει τους κατοίκους του Λιβαδερού αύριο να πάρουν δωρεάν ξύλα.

Η μη εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης οδηγεί στη μη κοπή ξύλων. Το κατεπείγον του θέματος  είναι να πάρουν καυσόξυλα οι κάτοικοι. Εάν ιδιώτες θεωρούν ότι είναι δικά τους τα χωράφια ας κόψουν. Όσο την κυριότητα έχει ο Δήμος μπορεί να κόψει μέσω της διαχειριστικής μελέτης.

Είπαν οι κάτοικοι ότι θα φέρουν τα χαρτιά, ακόμα έρχονται. Μόνο αν εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη μπορεί να τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Δεν μπορεί να κόβουμε άναρχα και να πουλάμε, αλλά να δώσουμε δωρεάν ξύλα σε αυτούς που δικαιούνται σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη.

Το δάσος πρέπει να αξιοποιηθεί και να κοπούν ξύλα σε σημεία που δεν αμφισβητούνται. Γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι του Λιβαδερού δωρεάν ξύλα;

είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σερβίων.

Η πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε με 11 ψήφους, με την πρόταση του κ. Ελευθερίου να συγκεντρώνει 5 ψήφους. Στη ψηφοφορία υπήρξε 1 λευκό, με 10 δημοτικούς συμβούλους να ήταν απόντες.

Τι σημαίνει η απόφαση

Η απόφαση που πήρε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θέτει δικαίως το ερώτημα για το κατά πόσο μπορούν τελικά οι κάτοικοι να προβούν στην άμεση κοπή ξύλων από το δάσους του Λιβαδερού.

Η Δημοτική Αρχή φαίνεται απρόθυμη να γίνει κοπή ξύλων από το δάσος του Λιβαδερού χωρίς την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης, με τις αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο), όπως ορίζει ο νόμος, να βασίζονται και αυτές στη συγκεκριμένη μελέτη.

Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εφικτή λύση που θα οδηγήσει άμεσα στην κοπή ξύλων από το δάσος Λιβαδερού, χωρίς την εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης.

spot_img

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα