Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης, σταθερή υψηλή ταρίφα και απλοποίηση αδειοδότησης, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται για τα πλωτά φωτοβολταϊκά.
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα δοθούν κίνητρα για την δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών σε λίμνες, και θα αρθούν τα εμπόδια που σήμερα αντιμετωπίζει η αδειοδότηση τους. Η πρόβλεψη είναι τα πλωτά φωτοβολταϊκά να αναπτυχθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, όπως σε εξαντλημένα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία.
Ωστόσο, θα υπάρχουν και περιορισμοί στο μέγεθός τους ώστε να είναι μέχρι 5 ή 10 Mw έκαστο, αλλά και στο συνολικό αριθμό τους ώστε να μην ξεπερνούν τα 10 συνολικά.
Διαβάστε επίσης
Τι μέλλει γενέσθαι με τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου
Σημειώνεται ότι ήδη η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ του Ιουλίου του 2023, πρόσθεσε τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά στην Υπουργική Απόφαση στις ταρίφες των ΑΠΕ και προβλέπεται ότι η αποζημίωσή τους θα είναι 159 ευρώ/μεγαβατώρα.
Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να αναπτύξει πλωτά φωτοβολταϊκά σε τεχνητές λίμνες και σε εγκαταλειμμένα ορυχεία.
Έχει υποβάλει αιτήσεις για έργα στη Βόρειο Ελλάδα, στη Λίμνη Πολυφύτου αλλά και στη Φλώρινα, τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην περιβαλλοντική αδειοδότητηση, λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού.
Η ΡΑΕ αδειοδότησε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για 3 πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πολυφύτου. Τα δύο χωροθετούνται στο Δήμο Σερβίων και το ένα στα όρια του Δήμου Κοζάνης, ενώ η εταιρεία έχει σχέδια για πλωτά φωτοβολταϊκά και στη Φλώρινα στο Αμμοχώριο και τη θέση Βεύη.