Τρία πλωτά φωτοβολταϊκά αδειοδότησε η ΡΑΕ στη Λίμνη Πολυφύτου

Share

Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης, σταθερή υψηλή ταρίφα και απλοποίηση αδειοδότησης, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες το νέο θεσμικό πλαίσιο που αναμένεται για τα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα δοθούν κίνητρα για την δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών σε λίμνες, και θα αρθούν τα εμπόδια που σήμερα αντιμετωπίζει η αδειοδότηση τους. Η πρόβλεψη είναι τα πλωτά φωτοβολταϊκά να αναπτυχθούν σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις, όπως σε εξαντλημένα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία.

Ωστόσο, θα υπάρχουν και περιορισμοί στο μέγεθός τους ώστε να είναι μέχρι 5 ή 10 Mw έκαστο, αλλά και στο συνολικό αριθμό τους ώστε να μην ξεπερνούν τα 10 συνολικά.

Διαβάστε επίσης

Τι μέλλει γενέσθαι με τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου

Σημειώνεται ότι ήδη η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ του Ιουλίου του 2023, πρόσθεσε τα θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά στην Υπουργική Απόφαση στις ταρίφες των ΑΠΕ και προβλέπεται ότι η αποζημίωσή τους θα είναι 159 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να αναπτύξει πλωτά φωτοβολταϊκά σε τεχνητές λίμνες και σε εγκαταλειμμένα ορυχεία.

Έχει υποβάλει αιτήσεις για έργα στη Βόρειο Ελλάδα, στη Λίμνη Πολυφύτου αλλά και στη Φλώρινα, τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην περιβαλλοντική αδειοδότητηση, λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού.

Η ΡΑΕ αδειοδότησε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για 3 πλωτά φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πολυφύτου. Τα δύο χωροθετούνται στο Δήμο Σερβίων και το ένα στα όρια του Δήμου Κοζάνης, ενώ η εταιρεία έχει σχέδια για πλωτά φωτοβολταϊκά και στη Φλώρινα στο Αμμοχώριο και τη θέση Βεύη.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα