Δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού: Αντίθετοι στην ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών

Share

Κοινή επιστολή κατέθεσαν οι τρεις Δήμαρχοι, Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου και Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παραθέτοντας τις θέσεις τους για τις αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών για κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη λίμνη Πολυφύτου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης ενημέρωσε ότι ήδη το θέμα ενημέρωσης και ενεργειών εκ μέρους της Περιφέρειας, μετά από επαφές του με την ΡΑΕΥ και την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ  είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της πρώτης επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες.

Οι θέσεις των τριών δημάρχων στην κοινή τους επιστολή έχουν ως εξής:

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού, των τριών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική άμεση σχέση με την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, σε σχέση με το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών επισημαίνουμε ότι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες επενδύσεων φωτοβολταϊκών στην περιοχή πέριξ της λίμνης Πολυφύτου οι οποίες δυστυχώς παρουσιάζονται ως εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τους κατοίκους της, ενώ η αλήθεια για τα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι εντελώς αντίθετη, ιδιαίτερα σε μια  στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας και του πληθυσμιακού μαρασμού.

Εκ προοιμίου σας ενημερώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή μας λίμνη, χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι παράγοντες που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και τις ανάγκες τους καθώς και οι δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν και όσες μπορούν να αναπτυχθούν στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμός).

Σε καμιά περίπτωση τα πλωτά φωτοβολταϊκά, έτσι όπως υλοποιούνται, δεν μπορούν να θεωρηθούν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής και επ’ αυτού δηλώνουμε την διάθεσή μας για κάθε συνεργασία.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα