Κάθετα αντίθετος και σύμφωνος με τους δημάρχους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατά των πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου είναι και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ο οποίος στο περιφερειακό συμβούλιο ανέφερε πως έχει λάβει τη δέσμευση του διευθύνοντα συμβούλου της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” πως δεν θα προχωρήσει με την εγκατάσταση τους, παρόλο που έχουν λάβει άδεια παραγωγής.
Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης:
Τρία πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγής και η ΡΑΕ έχει εγγράψει στους πίνακες της και έχει χωροθετήσει στα συστήματα της αυτές τις υδάτινες περιοχές. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, υπάρχει όμως και μια σειρά από άλλες προτάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών, που έχουν χαρακτηριστικά όπως το ότι είναι μεγάλα ενώ περίπου 7-8 από αυτά είναι το ένα πάνω στο άλλο, κάποια είναι κοντά στον στίβο των κωπηλατών και απέναντι από την περιοχή που υπάρχει το πλωτό σύστημα, το οποίο είναι ένας πόλος τουριστικής έλξης της περιοχής.
Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι απέναντι από εκεί που πηγαίνουν οι πολίτες για αναψυχή, θα υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά και κυρίως επειδή υπάρχουν κινήσεις πλωτών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή και θα υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
Συνέχισε λέγοντας πως έχει επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” και του εξήγησε πως δεν μπορούν να δεχθούν την εγκατάσταση τους.
Κατάλαβε πως οι αντιρρήσεις μας είναι εύλογες, αντιλήφθηκε ότι εμείς θέλουμε τη λίμνη για να την αξιοποιήσουμε τουριστικά και να την ενσωματώσουμε στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη της περιοχής και με διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό να προχωρήσει,
υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις που δεν έχουν πάρει βεβαίωση παραγωγής ο κ. Αμανατίδης έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ, δια του εκπροσώπου της, να μη γνωμοδοτήσει θετικά και αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα προσβάλλουν την απόφαση.
Μετέφερα ότι είναι ένα πάνδημο αίτημα των ΟΤΑ της παραλίμνιας περιοχής, να μη χρησιμοποιηθεί το νερό αυτό, για οποιοδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη γεωργία και τον τουρισμό και αυτό έγινε κατανοητό και από τη ΡΑΕ και εκτιμώ πως στον τομέα αυτό και για τις άλλες περιπτώσεις θα έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα,
κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.
Είμαστε εδώ οι τρεις δήμαρχοι για να διατρανώσουμε πως οτιδήποτε έχει να κάνει με φωτοβολταϊκό και λίμνη είναι ασύμβατο. Η λίμνη Πολυφύτου και η λίμνη Ιλαρίωνα είναι η καρδιά των δήμων μας. Η λογική του φωτοβολταϊκού είναι πέρα από τα σχέδια όλης της περιοχής και όλοι μας αναμένουμε εδώ και χρόνια την αξιοποίηση αυτής της λίμνης,
τόνισε ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.
Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στάθηκε στην τουριστική και επαγγελματική αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου, αναφέροντας, εν μέσω άλλων, πως υπάρχουν προτάσεις της περιφέρειας από το 2015 – 2016 οι οποίες συνδυάζονται με μια χρηματοδότηση και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Η επικεφαλής του συνδυασμού “Ελπίδα”, Γεωργία Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε πως η πηγή του προβλήματος για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας, είναι το ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει επικαιροποιημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο. Όπως είπε:
Εμείς δε θέλουμε τη διαβεβαίωση της ΔΕΗ, θέλουμε τη διαβεβαίωση από την Πολιτεία ότι στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, όπως ακριβώς δεν επιτρέπεται να γίνονται πλωτά φωτοβολταϊκά στις φυσικές λίμνες, δεν θα επιτρέπεται και στις τεχνητές.